Снимка: архив Булфото

Патриотите, които са част от управляващото мнозинство, поискаха паметникът на Бузлуджа да се ремонтира и да стане държавен музей. Социалистите пък, които искат да си върнат собсвеността върху "чинията", дадоха да се разбере, че нямат против, стига държавата да се грижи за него.

Това стана ясно от изказвания на депутати в парламента.

"Паметникът на Бузлуджа е бил дом паметник на БКП, паметник на една партия с режим, обявен за престъпен със закон, но върхът е наситен с много исторически събития от различни епохи и това съоръжение на върха не трябва да принадлежи само на една партия", отсече от името на своите Милен Михов.

Още по темата
Той призова отговорните институции – изпълнителната власт и областния управител на Стара Загора, да предприемат съответните действия за опазване на паметника, който е частна държавна собственост.

"Обектът в момента е в състояние на разруха, представляваща риск за посетителите, това не е паметник на културата, но има открояваща се публична значимост, той е свързан и с отстояването на борбата срещу османското владичество, с присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, със социалдемократическото движение", коментира патриотът.

Михов отсече, че патриотите настояват с цел да не се допусне "парцелиране на историческата памет на връх Бузлуджа" паметникът да се ремонтира и да стане музей, но в условията на призрачност и дебат.

Оказа се, че въпреки претенциите си към "чинията" на Бузлуджа, от БСП нямат нищо против паметникът да остане държавна собственост, стига обаче тя да се грижи за него.

Според Антон Кутев Обединени патриоти, които са коалиционен партньор на ГЕРБ, трябва да се разберат с премиера Бойко Борисов, защото в крайна сметка разговорите на БСП са именно с него.

"Досега "Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата. Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника точно, защото държавата на може да се справи", отсече Кутев.

Според него, ако патриотите имат идеи как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта, социалистите ще им помогнат, защото искат само "да бъде съхранена паметта".

Кутев смята, че дори БСП да поеме грижата за паметника, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му, защото в момента е опасен.

"Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България", отсече той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase