Снимка: МВнР

Външният министър Екатерина Захариева разясни пред ресорната парламентарна комисия приоритетите за председателството ни на ЕС.

Те са пет и са заложени не само от България, но и от Австрия и Естония, защото трите държави ще си делят председателството 18 месеца.

Първият е свързан с икономическото развитие, работни места, растеж и конкурентоспособност.

Вторият е съюз, който защитава своите граждани и е свързан със социалните политики на ЕС.

"Третият приоритет е изграждането на енергийния съюз и политиката за климата. Темата е чувствителна, но е изключително важна за България", обясни Захариева.

Според нея трябва да имаме самочувствие, че България не просто следва политиките и досиетата, които се предлагат от комисията или други държави, но е и инициатор на много важни политики за сближаване.

"Четвърти приоритет е сигурност и правосъдие. Там въпросите са за миграция и правосъдие, двете теми изключително важни за България", посочи тя и поясни, че приоритетът е важен за страната ни от една страна като външна граница на ЕС и активен участник и инициатор по новата европейска политика по убежищата.

"Петият ни приоритет е свързан с ролята на Европа като фактор на световната сцена. Това са външнополитическите приоритети на ЕС", посочи министърът и допълни, че приоритетът е важен, защото се преплита с теми като сигурността и миграционната политика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase