Снимка: Dnes.bg

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси отново единодушно приеха повишението на минималната пенсия в България, този път на второ четене. Дебати нямаше. С Промените в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване от 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв. В момента минималната пенсия за стаж и възраст е 161,38 лв.

Още по темата

Остава само законопроектът да бъде подкрепен на второ четене и в пленарната зала, което се очаква да се случи утре.

Промяната касае над 800 хил. души, а това ще струва на държавата близо 100 млн. лв. Допълнително за тази година и още 280 млн. лв. за 2018 г.

В резултат на увеличението ще нараснат и минималните размери на останалите видове пенсии, които по закон се определят като процент от минималната пенсия за стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии, обясни социалният министър Бисер Петков.

Той поясни още, че традиционно Националния статистически институт (НОИ) започва изплащането на възнагражденията за старост от 7 юли, което ще даде достатъчно време да се „осъвременят“ партидите на хората с минимална пенсия.

Всички останали пенсии ще бъдат увеличени с 2.4% от 1 юли еднократно, припомни Петков.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase