Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Премиерът Бойко Борисов нареди да се дадат пари за бензин и летни униформи на полицаите. Той поиска да се дадат 5 млн. лева за гориво и 10 млн. лв. за облекла в МВР.

Министър-председателят каза това по време на Националното съвещание на ръководството на МВР. Заседанието бе свикано след вчерашното решение на полицаите да излязат на национален протест на 5 юли с искане за увеличение на заплатите и полицейски униформи.

В изказването си пред съвещанието Борисов обясни, че би искал да вдигне заплатите на работещите в МВР, но му се налага да дава пари за чужди грехове като "Белене", американските централи, КТБ и др.

Още по темата

В същото време премиерът разкритикува полицията за раздутата администрация и опашките пред гишетата. Той отправи критики и към Икономическа полиция за "хиляди стопански престъпления".

"Вие сте не само хората, които защитават правата, живота, свободата, спокойствието на гражданите, а сте и хората, които трябва да не допускате това, което главният прокурор каза за икономическа полиция, тези хиляди стопански престъпления, които стават", каза Борисов. По-рано обвинител №1 обясни, че Икономическа полиция е в летаргия и в състояние на "пълно заспиване".

"Искам да повиша и вашите заплати, искам на военните да повиша. Само че ме задължиха да купувам "Грипени"-и на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща", каза Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът беше категоричен, че няма да прави компромис с административната тежест и прати полицейските директори да проверяват по едно гише произволно.

Борисов обяви и че ще се назначат още полицаи за борба с битовата престъпност и няма да има лимит за бензина, който харчат.

"Стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата. Средно 123 км минава на ден един патрул. Колкото пари допълнително изразходите, както направих с ин-витрото, директорите носят отговорност за маршрутите, ще ви го платя отгоре", обеща министър-председателят и допълни:

"Думата нямаме пари за бензин или нафта, не искам да я чувам. Най-голямата сметка, която направих са още 4-5 млн. лв. на година".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар