Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Симеон Сакскобургготски обяви, че се е чул по телефона с министър-председателя Бойко Борисов и е приел поканата му да участва в национален съвет от известни българи за подготовката и провеждането на европейското председателство на България.

Съветат ще бъде учреден на 11 юни от Борисов - във връзка с председателството ни на Съвета на ЕС.

Още по темата

"Когато става въпрос за България, все още съм на линия", обяви той в курорта "Албена", където откри третото издание на детския тенистурнир "Роял къп".

"Надявам се да се справим добре с европейското председателство на България. Много лесно е да се критикува сега от задната седалка. Ще дам един един пример – през 2009 г. на една среща казах, че вече трябва да се позамислим вече за 2018 г., когато България ще председателства, и ме изгледаха, сякаш бях извънземен. Сега мисля, че всички са мобилизирани, а Лиляна Павлова може да се допринесе за успешни действия" – каза Симеон.

Той отклони директния отговор на въпроса да посочи кои трябва да са темите на българското европредседателство и продължи така: "Аз мисля, че трябва да докажем с какво ние като страна може да допринесем за Европа, защото Европа за нас е безкрайно важна. Но и нашите европейски партньори трябва да разберат какво България може да допринесе. Имаме възможности и дадености. Убеден съм, че кабинетът ще направи всичко и ще положи необходимите усилия да се представим добре".

В импровизираната пресконференция царят призна, че и на стари години си пада по ски бягането.

"През зимата е по-спокойно за спорт, иначе не ми остава много време" – добави той.

"Спортът е много важен и според възможностите си, всяко управление отделя средства. Важното е спортуването на младите да се насърчава в училищата и в семействата, защото хубаво е да седи зад компютрите, но не чак толкова", смята Симеон.

Той призна, че определено не си е починал от тържеството за 80-годишнината си, защото продължавал да има гости и срещи до края на седмицата, след това имал посещения в Брюксел и Страсбург, планира почивка през август.

"Благодарен съм на всички, които дойдоха да ме поздравят, беше толкова приятно във всяко отношение. Всичко това изисква емоции и трябва човек на стари години да се пази", каза още Сакскобургготски.

Той категорично направи разликата между това, че не става дума да е доволен от празненството, а е благодарен. На въпрос на какво се дължи добрата му форма, сподели, че човек не трябва да прекалява с нищо и е нужно да се ходи пеша, може и генетика да има, но не пази диета, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase