Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат. Това записаха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Според вносителите от ГЕРБ, когато шофьорите са уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Още по темата

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни, дрогирани и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

Кой обаче трябва да носи отговорността - шофьорът или собственикът на колата, стана повод за спор между депутатите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че собствеността означава и отговорност.

"Когато аз съм собственик на МПС, аз решавам дали да го дам на Петър или на Иван и аз съобразявам дали Иван е склонен да нарушава правилата за движение по пътищата или на Петър, защото знам, че по-стриктно спазва закона, има и опция да не я давам, защото това е моята вещ", каза той.

Според съпартиеца му Вежди Рашидов обаче цялата тежест на закона трябва да падне върху този, който е бил зад волана, а не на собственика на колата.

Кирилов му отговори с пример: "Ако някой си е оставил саксията на покрива и тя падне под порива на вятъра на главата на случаен минувач кой е виновен? Не е саксията и не е вятърът, а собственикът, който не я е обезопасил".

Радишов пък се сети за такъв инцидент и в неговите студентски години. "Една капандурка имаше и на един купон някоя я бутна, тя падна до един полицай и до сутринта съм писал, че не искам да го убивам и не съм искал наистина", разказа той.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че промените в закона трябва да имат и превантивна мярка.

"Много родителите дават колите си на децата си, които нямат книжки, а това не трябва да го толерираме, защото всеки родител носи отговорност, както и всеки работодател", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase