Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

"Изключително съм щастлива, че бяхме домакин на срещата с г-н Зоран Заев и неговия екип. Имаме и с него, и партията му дългогодишни, не само партийни, но и приятелски отношения", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление след среща с министър-председателя на Македония, съобщиха от червената централа.

Още по темата

Тя заяви още, че днес са обсъдили няколко теми и са направили конкретни предложения, като смята, че дори може да се каже - конкретни решения.

"Поздравих г-н Зоран Заев за избора му и изразих увереност, че той и екипът му ще се справят успешно с предизвикателствата, пред които се изправят. Подкрепяме техните усилия за членство в ЕС и НАТО на Република Македония и приветстваме това, което правят за задълбочаване на двустранните отношения със съседните държави", каза още Нинова.

По отношение на двете предложения за задълбочаване на взаимоотношенията, тя разкри, че е са препоръчали един път, всяка година, между двете партии да се правят срещи в разширени състави, в които да участват народни представители и кметове от двете страни, да се поканят "нашите евродепутати, да се включат нашите партийни структури и на тях да обсъждаме не само европейски въпроси, но и теми, които са изгодни и за България, и за Република Македония".

Тя предложи да се разменя домакинството - един път да е в София, един път при тях, с цел задълбочаване на сътрудничеството, като изрази увереност, че са получили разбиране и съгласие.

"Второто, което предлагаме, днес ще го кажа за първи път пред вас, имаме една идея – инициатива, през септември да бъдем домакини на една Балканска конференция, на която да поканим лидерите на партиите от нашето семейство, и тези които са премиери, и тези които не са, но да бъде лидерска среща. На нея да обсъдим Западните Балкани като приоритет на председателството на България на Съвета на ЕС. Ще излезем с конкретни предложения и решения, като поех ангажимент да ги представим на българското правителство и да настояваме Западните Балкани да са приоритет на председателството на България с всички отворени теми и нерешени въпроси, на които на една такава конференция ще търсим общи решения", разкри още соцлидерката.

Тя допълни още, че са разговаряли и за задълбочаване на културното сътрудничество, чрез размяна на екипи от интелектуалци, художници, писатели, задълбочаване на трансграничното сътрудничество и стъпване на едно дългогодишно приятелство между нашите две страни.

"Бях щастлива да чуя, че г-н Заев се чувства в тази сграда като у дома си и сред приятели. Така че, още веднъж - добре дошли и ви желая успех, вярвам, че това, което сте започнали, ще го довършите", заяви Корнелия Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар