Снимка: архив, Булфото

Това беше едно крайно необходимо посещение, тъй като е срамота две съседни държави с население и обща история поне до 1944 г. и говорещо поне на един и същ език да нямат добри отношения. Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка с посещението на македонския премиер Зоран Заев в България, предаде "Фокус".

"Отношенията не бяха добри и ще ви посоча само едно свидетелство. Нашият президент Росен Плевнелиев, за 5 години на управление, не намери и един ден да прескочи съседната страна. Бойко Борисов се опита да разчупи леда и смятам, че постигна един от най-големите си външнополитически успехи през последното десетилетие. Както разбрахме, отдавна си говорят със SMS-и, любимият начин за разговор на Бойко Борисов със Зоран Заев", коментира проф. Димитров.

По думите му, неслучайно той също е дал знак, че е готов да подобри отношенията и че много държи на това.

"Това са знакови неща в дипломацията. Първото му посещение след Брюксел беше в България, а не някъде другаде. В България той показа, че е готов да се раздели с някои постулати на македонизма и положи венец пред паметник, на който с дебели ясни букви пише: "Цар Самуил – цар на България". Оттам нататък, както се казва, да не си на мястото на Зоран Заев, както личи по днешните скопски медии.

Това беше крайно необходимо, защото е "неестествено да броим отношения с хора, с които сме си пукали пушки и топове – със Сърбия, Румъния, Турция, а да нямаме отношения със страна, която една пушка не е пукнала към едната или другата страна", каза още историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase