Снимка: Булфото

БСП обвини ГЕРБ, че разпределя излишъка в бюджета пиарски и користно. В декларация на парламентарната група на социалистите Корнелия Нинова заяви, че премиерът Борисов решава еднолично и субективно и се разпределят към общините милиони левове.

Заради това от левицата искат актуализация на бюджета и ще внесат жалба в Конституционния съд за отмяна на член в Закона за публичните финанси.

"Не сме против да се финансират общините, а сме против начина, по който го правите. Вместо да внесете актуализация на бюджета в парламента да решим как се финансират общините, го прави еднолично Борисов, където кметовете са от ГЕРБ. Поощрявате удобните и наказвате неудобните. Разделяте гражданите по користен, партиен и лобистки принцип", настоя червената лидерка.

Тя обвини управляващите в сбъркана политика към местната власт и поиска актуализация на бюджета.

"Отношенията държава - общини се уреждат през Закона за публичните финанси с акт на Министерския съвет. Това противоречи на Конституцията. Затова подаваме жалба към Конституционния съд и предприемаме крайна мярка и искаме отмяна на този член, който ви дава да изопачавате бюджетната политика по партиен и користен начин", настоя Нинова.

От левицата твърдят и че се прехвърлят на местната власт задълженията без да се предвижда финансиране.

"Прехвърлихте им незаконното строителство, професионалните гимназии... Правителството си запазва правата и парите, а на общините – задълженията", заяви Нинова.

"Говорим за Европа на две скорости. А на колко скорости живее България. Вижте големите градове и малките населени места. Регионалният министър се е превърнал в министър на магистралите. Животът не е само на жълтите павета, животът е там, където няма болница, училище, работа", заключи лидерката на БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase