Общ преглед

Премиерът Бойко Борисов увери, че правителството и местната власт ще направят всичко възможно, за да облекчат административната тежест за гражданите и бизнеса.

"Искаме да поставим гражданите и бизнеса в положение да не се редят на гише след гише и да плащат по няколко такси за една административна услуга. Така им вгорчаваме живота", заяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът даде пример, че хората и бизнесът срещат проблеми с администрацията от столичния КАТ до столичния кадастър и общините, като посочи, че трудно се прави разлика на опашката кое е община и кое е държава.

"Хората трудно правят разлика на опашката и когато има административна тежест или си загубят дни да си извадят един документ, се създава усещане и за тревожност, и за корупция, и за напрежение в обществото", каза още Борисов.

Не може на места услугата да струва 2 лв., а таксата към банката - 3 лв. Трябва синхрон с общините, настоя още той.

Бойко Борисов увери, че правителството ще вложи цялата си воля да бъдат облекчени гражданите.

"Нямаме месеци и години за анализи. Прекрасно знаят всички кои са местата, на които има опашки. Там, където е необходимо, ще се вложат средства, ще се вземе едноличен контрол", заяви Борисов.

Като положителен пример той даде Луковит, където всички административни услуги вече са опростени.

На срещата в МС днес присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на правосъдието Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. Участие взеха още кметове и представители на Националното сдружение на общините в България, представители на Агенцията по вписванията, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Камарата на архитектите, Нотариалната камара, Висшия адвокатски съвет и Държавната агенция по електронно управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase