Снимка: БТА

По Конституция президентът няма нито правомощията, нито капацитета като институция да извърши райониране за мажоритарни избори. Това коментира днес във Варна президентът Румен Радев.

Той посочи, че държавният глава има ясни правомощия и ангажименти към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията.

Още по темата

Румен Радев заяви още, че проектите за армията са само част от модернизацията й. Модернизацията не означава подмяна на едни оръжия с нови, по-съвременни, посочи президентът, цитиран от БТА.

Според него модернизацията е комплекс от мероприятия и освен подмяната на оръжията, включва подмяна и на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени, издигане на мотивацията и социалния престиж на хората.

Най-важното, според държавния глава, е осигуряването на условия за пълноценна подготовка на военнослужещите, която гарантира безопасност и запазване на здравето и живота им и генериране на необходимите бойни способности.

Президентът каза в отговор на въпрос, че следи състоянието на пилотите, пострадали при инцидента с вертолета "Пантер", при който загина военнослужещ.

Той съобщи, че ще посети авиобаза "Чайка" и двамата пострадали. Президентът припомни, че още в деня на инцидента е заявил, че независимо какви ще бъдат причините за това произшествие, е факт, че нашите летци летят много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО.

Румен Радев се среща днес с културни дейци от Варна. По-късно днес той ще участва в граждански дебат в рамките на Националната среща "Младежки пространства", която се провежда в крайморския град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase