Снимка: архив, БулФото

Земеделското министерство е оттеглило на 8 юни предложението за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в българското кисело мляко. Това стана ясно от писмен отговор на ресорния министър Румен Порожанов на въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев.

Още по темата

Идеята за промяната в състава на киселото мляко и превръщането му в йогурт предизвика обществени реакции и притеснения, че ще се промени микробиологията на традиционния български продукт.

Тогава земеделското министерство обяви, че не подкрепя предложението и държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти.

В отговора си Румен Порожанов уточнява, че на 25 април в министерството е постъпило писмо от БАБХ до служебния заместник-министър на земеделието с искане да се промени съдържанието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в стандарта.

Получените предложения за изменения са изпратени на 27 април до Българския институт за стандартизация и се обявява обществено допитване, става ясно от отговора на министъра.

Предложението за изменение на стандарта се изпраща до членовете на Технически комитет 32 "Селскостопански и хранителни продукти и външни експерти за мнение. Техническият комитет 32 е органът, който излиза със становище относно промяната или запазването на определен действащ стандарт, уточнява Порожанов.

Друга промяна в стандарта на киселото мляко също се обсъжда - тя касае опаковките. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг, а предложенията предвиждат да отпадне изискването за материала.

Заради големия обществен интерес по темата и многобройните получени становища Българският институт за стандартизация организира обществено обсъждане, което ще се проведе на 16 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase