Снимка: БТА, архив

"Няма да ги оставим на мира". Така премиерът Бойко Борисов обобщава в началото на днешното правителствено заседание мерките, които правителството и правоохранителните органи предприемат в борбата с контрабандата. Конкретен повод за коментара му са вчерашните арести на митничари на ГКПП "Кулата".

"По темата контрабанда, по тези схеми или ще надделем или само можем да си приказваме. Доста неща са направили колегите, полагаме огромни усилия. Всички министерства, които са въвлечени в тази дейност засега са много активни. С цялата си мощ държавата трябва да ги застъпи всичките тези места, в които макар и рядко, но се случва", заявява министър-председателят, според стенограмата.

"Продължават със схемите; мине не мине месец – арести. Отделно - двойно претоварени ТИР-ове, след това чупят пътищата, а виждате какви пари се събират на ден", коментира Борисов.

По-късно пък той заявява, че вече няма кандидати за катаджии и митничари и не могат да се попълнят бройките.

"Сиреч, колкото повече в борбата с контрабандата сме успешни, толкова най-търсени преди години професии, които се уреждаха с връзки, сега не могат да съберат кандидати. Ето, Радев да каже за КАТ колко са", казва Борисов, на което вътрешният министър Валентин Радев отговаря: "С камерите и с новите автомобили намаляха вече желаещите значително".

Премиерът заявява, че в двата месеца на служебното правителство, когато министър беше Кирил Ананиев, "приходите бяха със стотина милиона надолу".

"Днес вече агенциите, Министерството на финансите докладват, че отново сме свили контрабандата и това са докладите, които идват от независимите проверяващи системи. В петък всички министри, които са въвлечени и имат отношение по кадастрите – в 10,30 часа на среща с кметовете. Фандъкова, ако трябва районни кметове да дойдат, Агенцията по кадастъра… Оказва се, че на много места на сто процента всичко вече е направено във вид, че да не допуска опашка и да се улесняват максимално гражданите, а на други места – много малко мерки са взети", коментира той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заявява, че след срещата с регионалния министър Нанков и районните кметове на София всички те са готови да работят за изнесените кадастрални центрове. Оставало да се уточнят детайли по отношение на плащането на такси.

За да се улеснят хората, тя препоръчва таксите да не се плащат в банки, а директно на място да се превеждат.

"И разбира се, част от тези такси задължително трябва да останат за покриване на разходите на районните кметове. Така че, ако имаме такова разбиране, директно районните администрации могат да поемат тези функции и да облекчим хората", казва Фандъкова.

Борисов подчертава, че трябва да се промени отношението на администрацията към хората, да се осъзнае, че обслужваният гражданин, а не служителят е по-важният.

"Те затова са създадени консулските служби – да оказват съдействие на нашите сънародници, които имат нужда на място, в чуждата държава да им помогнат, а не да ги превръщат в заложници, да седят с часове на опашки и да хабят нерви. Не служителят в консулската служба, а гражданинът, който е отишъл там, е нашият приоритет. И този начин на мислене ще се промени", заявява Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase