Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За нуждата от още кадри в системата за сигурност и ръст на заплатите на работещите в МО и МВР са били единодушни всички министри и директори на служби на КСНС при президента Румен Радев. Това съобщи след заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалистката обаче е скептична, че правителството на Бойко Борисов ще направи нещо в тази посока въпреки предизборните обещания.

Нинова обясни пред журналисти, че е попитала на заседанието финансовия министър Владислав Горанов за възможностите, а той отговорил, че актуализация на бюджета не се предвижда – нито за заплати, нито за увеличаване на състава.

Още по темата
В тригодишната прогноза бюджетът също не расте. Разбира се, ако БВП расте, ще растат и парите номинално, но това е едно бъдещо несигурно събитие, каза Нинова.

По-рано и президентът Румен Радев бе категоричен, че личният състав е основен приоритет, включително като възможности за професионално развитие и мотивация.

Соцлидерката подчерта на свой ред, че съставът и стимулите за работещите в МО и МВР са преди техниката.

За нея обаче правителството на Бойко Борисов също дало заден ход.

"В миналия парламент те настояваха бързо, спешно да станат проектите за модернизация, сега изведнъж решават, че изплащането на техниката трябва да се разсрочи за години напред", разясни тя.

По отношение на предстоящото актуализиране на Стратегията за национална сигурност, Нинова заяви, че от МС не са споменали за заплахите във вътрешен план като контрабанда, влошаване на здравеопазването, неграмотност и проблеми в образователната система, битова престъпност.

Тя определи това като пропуск. Социалистите обаче получили уверение от президента Румен Радев, че следващият КСНС ще бъде и по такива въпроси, включително демографската катастрофа.

Нинова съобщи още, че стенограмата за КТБ ще бъде разсекретена, но тази от днешното заседание не, защото е с гриф "секретно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase