Архив: Булфото

Скандал в парламента, остри обиди по време на редовния петъчен парламентарен контрол и сърдити депутати, които напуснаха пленарната зала.

ГЕРБ нямали нито закони, нито кадри, БСП били наследници на БКП, която клала българския народ, както и турчин не го е клал, политически травестит, фашист... това са част от репликите, които си размени политическият елит на страната.

Поредният цирк в парламента започна, след като червената шефка Корнелия Нинова взе думата, за да прочете декларация от името на парламентарната си група.

Тя обвини мнозинството в Народното събрание, а и правителството, че не работят пълноценно, макар че вече мина доста време след изборите.

"Мисля дори, че поставихме рекорд с най-краткото заседание от 23 минути на парламента, а това изглежда зле извън тази сграда и е още един аргумент да се срине имиджът на институцията", упрекна Нинова.

Според нея причината за това е, че правителството на ГЕРБ няма законодателна програма, която да даде на парламента за обсъждане.

"Преди изборите от ГЕРБ говорихте, че сте готови да управлявате, че влизате с летящ старт във властта, а това се оказа фалстарт, обещахте повишаване на пенсии, на заплати, борба с битовата престъпност, с корупцията, промени в Наказателния кодекс - къде са тези закони почти два месеца след началото на работата ни?", скочи соцлидерката.

Освен това от правителството не си изпълнявали и ангажимента да се отчитат пред народните избраници. В рамките на парламентарния контрол били зададени 48 въпроса от социалистите, а министрите отговорили едва на пет от тях.

"Два месеца нищо правене на управляващите, но през това време имаше трескава работа по разпределяне на власт и пари. Преди изборите Борисов говореше - ето го моя екип, БСП няма такъв, а какъв се оказа този екип – зам.- министър на външните работи, за който имаше спор дали е бакалавър или магистър, но който целуваше ръката на Борисов, кумата на един от ръководителите на ГЕРБ става зам.-министър, зам.-министър на МВР е човек, който казва, че проблемите трябва да се решават с бой и се възхищавал от шериата, където проблемите се решават с насилие, искаме оставката на Валери Симеонов заради неговите майтапчийски снимки", продължи атаката Нинова.

Упреците й провокираха Антон Тодоров от ГЕРБ също да излезе с декларация, която обаче накара депутатите от БСП да напуснат залата заради крайните оценки, които той направи.

"Това е партия, която пее ария на позора в лицето на своята председателка, арията на позора, чийто добър изпълнител е Нинова, съдържа няколко елемента и тя е директен призив срещу разума и здравия смисъл и фактите, а здравният смисъл представлява проверено емпирично знание, което е, че БСП е партия със сгрешено име, тя е наследник на БКП, която три пъти докара България до фалит, изби елита на страната и се опита да ни направи част от СССР", обвини Тодоров.

"Вашите конгреси следват онези конгреси на БКП, която уби спасителя на българските евреи, изби над 30 000 българи, клахте българите както и турчин не ги е клал, това е партия, която е създадена от особена порода нагли хора, а нашата боркиня срещу корупцията, Нинова, трябваше да отговаря и ако в България има прокуратура тя отдавна трябваше да е на място хладно и тъмно и да понесе някаква отговорност за нахалството, което демонстрира", продължи той.

Острите му думи накараха червените да реагират.

Таско Ерменков отсече, че това е "един политически травестит, който нарече нас престъпници“.

"Това не е езикът на съвременната политика, когато следващият път станат тук хора, които нямат съвест и спомени, 100 пъти са се преобръщали като палачинки в тиган, да сте много строга, г-жо председател", призова той Цвета Караянчева, която водеше заседанието в петък.

Антон Кутев пък призова тези от ГЕРБ, които са членували в БСП и БКП, да си вдигнат ръката, защото са повече от половината.

Манол Генов поиска да не се допускат на трибуната "хора, които не са пили хапчетата", а зам.-шефът на НС от БСП Валери Жалбянов настоя, че декларацията на Тодоров е осъдителна.

"Това е декларация на фашизма, фашистите шестват не само в правителството, това не са невинни изказвания и не е примитивният антикомунизъм на ранната десница, това е възкръсналият български фашизъм", скочи Жаблянов.

Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов пък отсече, че тонът на декларациите се задава от БСП и ако социалистите били градивни, те щели да прочетат декларация за 24 май.

"А това, което зададохте като тон днес, пак руши доверието към парламента", обвини от своя страна той.

Накрая лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова за спокойствие, защото имало хора на възраст в пленарната зала и можели да получат инфаркт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase