Снимка: Facebook

Ще бъде ли България достоен председател на Съвета на ЕС, когато в кабинета има вицепремиер, който си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд и заместник-министър, увековечен как вдига ръка за хитлеристки поздрав?

Това попита БСП по повод скандала със зам.-министъра на регионалното развитие от квотата на патриотите Павел Тенев. В днешния брой на вестник  "Сега" бе публикувана негова снимка отпреди 9 г., на която той позира с изпъната за хитлеристки поздрав ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък защити Тенев с аргумента, че и той можело да има подобни снимки от 70-те, когато бил на студентски лагер край лагера "Бухенвалд".

Още по темата

"Скандално е бездействието на премиера Бойко Борисов, който се прави, че няма проблем", се казва в декларацията на социалистите. Левицата недуомява защо вече трети ден Тенев продължава да стои на зам.-министерския пост вместо да бъде незабавно уволнен.

"Считаме, че човек, който е имал цинизма и наглостта да се снима как прави хитлеристки поздрав, няма място в управлението на България", категорични са червените.

БСП припомни и че това е вторият "нацистки скандал" около патриотите. През 2015 година те те предложиха Иво Антонов за заместник-министър на отбраната, но бързо го оттеглиха, когато на бял свят излязоха снимки,  на които Антонов се е увековечил с поздрав към Хитлер.

Според социалистите Валери Симеонов е продължил скандала с коментара за младежките си снимки от Бухенвалд.

"Паметта на жертвите на кафявата чума не може да бъде обект на никаква шега. Всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място нито за минута в управлението", се казва още в позицията на социалистите.

Те питат и как Валери Симеонов ще посреща гостите си по време на Европейското председателство.

"С такива майтапи ли смята да ги забавлява? Европейският съюз възникна върху пепелищата, които остави кафявата чума след себе си. И е символ на отрицанието на нацизма във всеки негов аспект", категорични са в БСП.

Социалистите обявиха и че ще направят всичко необходимо, за да информират своите европейски партньори за това  какви хора стоят в правителството и как върху тях се опъва политически чадър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase