Снимка: архив, БулФото

Записаният в тригодишната прогноза на Министерството на финансите ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) е напълно постижим, дори може да бъде надминат. Това коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет Менда Стоянова в ефира на БНТ.

Още по темата
Тя припомни, че очакванията на експертите са БВП да надхвърли 100 млрд. лева през 2019 година, спрямо постигнатите през 2016 година 88 млрд. лева. Прогнозите за ускорен растеж през следващите години се потвърждават и от Европейската комисия, Международния валутен фонд и други институции, каза още Стоянова.

Към 2020 година България трябва да има и балансиран бюджет.

В новия мандат на Бойко Борисов няма да бъдат увеличавани данъци и такси, с изключение на акцизите на цигари и осигурителните вноски (с по 1% през 2017 г. и 2018 г.), допълни председателят на бюджетната комисия.

От гледна точка на финансите нещата в държавата стоят много добре, коментира още тя и посочи, че приходите в бюджета за първото тримесечие растат с около 8,5%, или 660 млн. лева, като само данъчните приходи са с над 10% ръст.

Безработицата е на "рекордно ниско ниво" от 6,9%, а средната работна заплата е 1006 лева. В бюджета има буфер - фискалния резерв, от почти 13 млрд. лева, обясни още Стоянова.

"Това е ключово - когато на макрониво нещата не изглеждат добре, на микрониво те ще са трагични", категорична е тя.

Стоянова защити и увеличаването на минималната работна заплата и посочи, че по този начин се изсветлява икономиката. Механизмът на определяне на минималната работна заплата ще бъде дискутиран в тристранния съвет - в консултация с работодателите и синдикатите.

Още финансови новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase