Снимка: БСП

БСП поиска отмяна на шоковото увеличение на цената на природния газ и на топлата вода.

"КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ", обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова след заседание на ръководството на червената партия.

Тя припомни, че в края на миналата година е било поискано КЕВР да вдигне цената на природния газ с 18%, но комисията предизборно я намалила с 3% "в услуга на една политическа партия". Сега към поскъпването се добавяли и онези 18% и така се стигало до натрупаното шоково покачване на цените с 30%.

"През цялата кампания този въпрос се е отлагал като решаване и се е крил. Не е имало изобщо обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане на решения за ценообразуване. Такова обществено обсъждане по цената на природния газ не е имало в последните 2 години и половина", каза Нинова, цитирана от "Фокус".

По думите й през това време Комисията е показвала тенденция на непрозрачност, на взимане на решения на тъмно и на пренебрегване на правилата, които изискват задължително обществено обсъждане.

Нинова припомни, че по време на предизборната кампания се е обещавало увеличение на доходите, но нито веднъж не се е споменало какво шоково увеличение се очаква на природния газ и евентуално на стоките и услугите.

Соцлидерката напомни и че у нас 1,6 млн. души живеят с доходи под границата на бедност, която е 314 лв.  Нинова допълни, че този шоков скок на цените ще е пагубен за живота на тези хора.

БСП поиска отмяна на решението за поскъпването и подлагането му на обществено обсъждане.

"Докато това не се случи, да не се гледат увеличението на цените на парното и топлата вода. Това решение би било производно от увеличението на цената на природния газ. Ако въпреки това такова решение влезе в сила, независимо от преговорите за правителство, от работата на парламента, служебният кабинет да започне оценка за въздействието на това увеличение върху бизнеса и върху гражданите и да предприеме компенсаторни мерки", поиска още Нинова.

Тя настоя и да се потърсят резерви в бюджета и да се увеличат доходите на хората още сега, а не някога в бъдеще. Тези стъпки трябвало да се предпиемат от служебния кабинет или от правителството на ГЕРБ, ако то бъде съставено.

Настояването на социалистите за по-високи доходи е за онези, върху които може да влияе държавата и правителството – минималната работна заплата и преизчисляването на пенсията.

Нинова обяви, че правителството на ГЕРБ може да разчита на подкрепа от БСП по теми, свързани с председателство на ЕС и демографската криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase