Огнян Герджиков и Виолета Булц. Снимка: БТА

70 души на ден умират по по европейските пътища, а тежките пътни инциденти в ЕС струват 100 млрд. евро годишно, включително с рехабилитацията на пострадалите. Това заяви европейският комисар по транспорт Виолета Булц на конференция за инвестициите в транспорта, организирана от Европейската комисия в София.

Тя коментира основните предизвикателства, пред които е изправен ЕС в момента, като на първо място посочи социалните последици от икономическата криза. Тя по думите й "разтресе ЕС из основи" и извади на дневен ред предложенията на популистите.

Комисарят отбеляза, че в момента всички страни-членки регистрират растеж на БВП, еврозоната е излязла от кризата и други показатели сочат, че ЕС е по пътя на устойчивото развитие. Само инвестициите в иновации могат да помогнат всяка членка да увеличи своето благосъстояние, каза комисарят.

Тя посочи още като предизвикателства бежанската вълна, като по думите й вече е намерено устойчиво решение на кризата, както и вълната от терерористични актове в Европа. Започнахме да създаваме инструменти, с които да се справим, трябва да обединим усилията си. Вече обменяме информация чрез службите, допълни тя.

Като следващо предизвикателство Виолета Булц посочи Брекзит, като по думите й трябва да се гледа прагматично на решението на Великобритания. От 29 март ще говорим по условията, като се спазват принципите за прозрачност, липса на дискриминация и последователност, заяви комисарят.

Пред цял свят по думите й е на дневен ред проблемът с климатичните промени. Транспортът вече не трябва да бъде черната дупка, която замърсява планетата, а трябва да се създават устойчиви решения и здравословни условия за живот, коментира тя.

Железопътният транспорт е приоритет за правителството, заяви премиерът Огнян Герджиков на конференцията.

"Обединена Европа се ражда с идеята за общ пазар, което означава преди всичко активна търговия, свободно движение на хора, стоки и капитали, означава повече и по-добре организирана инфраструктура, съвместимост на системите, повече интеграция и кохезия", заяви пред участниците в конференцията премиерът Огнян Герджиков.

Премиерът коментира, че България се фокусира върху изграждането на модерна транспортна инфраструктура по направлението Изток – Запад. По думите му инфраструктурата е приоритет за правителството и след изграждането на автомагистралната мрежа в Южна България сега фокусът трябва да е върху доизграждането на основните жп лини по същото направление.

Нуждаем се от незабавни и смели решения, от решителни политики за спасяването и модернизирането на жп превозите от сериозни инвеститори, нуждаем се и от подкрепата на европейските ни партньори, каза Герджиков.

Припомняме, че именно премиерът обяви намерението на китайски инвеститори да обновят подвижния състав на БДЖ.

По-рано на въпрос за тази възможност еврокомисарят по транспорт Виолета Булц заяви пред медиите, че компаниите, които възнамеяват да инвестират в ЕС, трябва да следват европейските стандарти. Ако това се случва, инвеститорите от различни части на света са добре дошли, но те не трябва да фрагментират европейския пазар и трябва да спазват правилата, каза тя.

Подробности четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase