Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Нарушения в някои обществени поръчки на предишното правителство могат да доведат до спиране на пари от Европейския съюз. Такива изводи се съдържат в обобщения доклад от ревизията, която служебният кабинет на Огнян Герджиков направи в министерствата.

Едно от проблемните министерства се оказва земеделското. Там са открити проблеми при обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските районен 2007 – 2013 г.

Още по темата

Според информацията от земеделското министерство неизпълнението на този ангажимент ще доведе до риск от спиране на средствата по програмата от Европейската комисия, се казва в доклада.

Другото министерство, заради което може да ни бъдат спрени пари от Европа, е МВР. Там е открито забавено провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност".

За изразходване на средствата по тези фондове се предвижда откриване на около 94 броя обществени поръчки с обща стойност над 178 млн. лева без ДДС. Процесите по откриването на поръчките е забавен, което поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства, пише в доклада.

"В тази връзка съществува и риск от образуване на наказателна процедура от страна на ЕК, поради неспазване на поетите от България ангажименти, в качеството й на държава, в процес на присъединяване към Шенгенското пространство", допълват проверяващите.

Фаворизиране на кандидати, липса на конкуренция, технически пропуски, забавяне... Това са част от откритите пропуски, които съдържа докладът.

Както и премиерът Герджиков обяви в петък докладът съдържа нарушения по обществените поръчки в Агенция "Пътна инфраструктура". Те са свързани с поставяне на условия,  които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки.

Става дума за поддържане на участък от "Хемус", включително и на осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки хан".

Именно един от тях, "Ечемишка" се прочу трагично преди седмици с това, че част от осветлението в него падна и уби жена в преминаващ автомобил.

Фаворизиране се открива и при обществената поръчка за поддържане на тунел "Траянова врата" по магистрала "Тракия".

В Министерство на икономиката е открито залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации. В Агенцията по заетостта например са намерени нарушения при обществена поръчка за поддръжка и ремонт на служебните автомобили.

В здравното министерство проблемни се оказват обществени поръчки за застраховане на санитарните автомобили на Центровете за спешна медицинска помощ и центровете по трансфузионна хематология и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.

Военното министерство бе посочено още миналата седмица като фаворит по открити нарушения. Намерените пропуски дори бяха изпратени на прокуратурата.

В доклада се говори за забавено стартиране на множество обществени поръчки поради многократно коригиране на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги.

В Агенцията по вписванията е открито нарушение в обществена поръчка за разширяване на масивите за данни на Имотния регистър, Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ и РИОС.

В екоминистерството е открито забавяне на обществени поръчки поради обжалване. Поради същата причина в доклада е попаднала и поръчката на АПИ за изграждане на системата за тол таксите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase