Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

На 26 януари бе проведено последното заседание на парламента, с което 43-тото Народно събрание отиде в историята. Животът му бе почти наполовина по-кратък от полагащото му се – близо 2 години и 3 месеца.

Още по темата
Първото му заседание бе на 27 октомври 2014 г, а по време на мандата му бе излъчено второто  правителство на Бойко Борисов. След оставката му, както и след отказа на всички представени партии да направят нов кабинет в рамките на този парламент, 43-тото Народно събрание бе разпуснато от президента Румен Радев на 27 януари 2017 г.

Какви ги свърши парламента за тези малко повече от 2 години?

По време на мандата си 43-ото Народно събрание е приело 336 закона, 392 решения и 3 обръщения и декларации, сочи справка за работата му. Парламентът е имал 296 пленарни заседания, като 22 от тях са били извънредни.

В 43-ото Народно събрание са постъпили общо 708 законопроекта, като 407 от тях са внесени от народни представители. По време на мандата са постъпили 413 проекторешения, от които 355 от народни представители, както и 31 проекта за обръщения и декларации.

Само един вот на недоверие е имало от депутатите към правителството в мандата на последния парламент – заради здравеопазването, напомня още справката.

Бившият строителен министър Лиляна Павлова и финансовият министър Владислав Горанов от кабинета "Борисов" 2 са били най-виканите министри в 43-ия парламент, сочи още справката.

В края на мандата на това НС, Dnes.bg се обърна до своите читатели с въпроса: С какво ще запомните отиващия си 43-ти парламент? В традиционната ни анкета участие взеха 2546 души.

Според резултатите цели 69% от нашите читатели споделят, че няма с какво толкова да запомнят това Народно събрание. Едва 3% са тези, които споделят, че ще помнят този парламент с  многото приети закони, въпреки краткия му живот.

11% от хората споделят, че най-запомнящото се в това НС са бракове по сметка на противоположните политически играчи в него, а 8 на сто ще го запомнят с неуспеха на председателя му Цецка Цачева да стане държавен глава – събитие, което на практика стана повод за края му.

Пъстрият парламент и целите 8 партии и коалиции, които влязоха в него след изборите, са най-емблематичното събитие в живота на това НС за 4% от хората. Също толкова от анкетираните ще запомнят този парламент с това, че трудно събираше кворум в критичните моменти от живота му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase