Снимка: архив, Булфото

Около 3060 лв. е максималната заплата на работещите на трудов договор в МВР. Това става ясно от писмен отговор на вътрешната министърка Румяна Бъчварова на депутатски въпроси.

Това е най-високото ниво на чиновническа заплата в министерствата. Досега бе известен един- единствен случай на директорска заплата от 4300 лв. в Министерския съвет, но тя е за държавен служител, а не за работещ на трудов договор.

Допълнителните плащания в МВР са на стойност 13,5 млн. лв., като в тях обаче не се включват бонуси през декември. Вътрешното министерство освен за добре свършена работа дава бонуси и за извънреден и нощен труд, специфични условия на труд и пр.

2860 лв. пък е максималната чиновническа заплата по трудово правоотношение в Министерството на финансите, а 2600 лв. - в енергийното ведомство, показват отговори на финансовия министър Владислав Горанов и на енергийната Теменужка Петкова.

Във Външно максималното ниво на заплатата е 993 лв. Министерството на външните работи е с едни от най-ниските заплати за работещите на трудов договор, става ясно от отговорите на министър Даниел Митов. Минималната заплата по трудов договор във Външно е 420 лв., колкото през тази година бе и нивото на най-ниските заплати в цялата страна.

За сравнение във финансовото министерство най-ниските заплати са по 600 лв., а средната 1055 лв.

Най-високите минимални заплати дава Министерството на енергетиката - 750 лв. Средната в това министерство е 1497 лв. В тези данни обаче не са включени допълнителните бонуси, става ясно от отговорите на министрите, цитирани от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase