Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Реформаторският блок внесе регресивната скала за намаляване на партийните субсидии от 11 лева до 11 стотинки на глас и свои предложения за строги правила за харчене на субсидиите.

Още по темата

Над 6,5 милиона лева годишно ще се пести чрез регресивната скала от субсидии за партиите, мотивират се те, цитирани от пресцентъра на коалицията.

От РБ предлагат и финансовото министерство да задържа 20% от субсидиите и да ги дава само за избори, партиите да нямат право да придобиват недвижимо имущество от субсидията си, а разходите да се представят в Сметната палата обстойно разбити за по-добър контрол.

Реформаторите искат с поправка в Закона за политическите партии субсидиите да намаляват плавно от 11 лева до 11 стотинки на глас за реално получен глас на последните парламентарни избори.

Според скалата им на всеки 100 хиляди гласа субсидията ще се намалява с 10%, съответно от 10, 9, 8 и т.н. лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване.

От РБ настояват също заедно с годишните си финансови отчети пред Сметната палата партиите да предоставят и справка за разходите си за работна заплата, купуване на материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, средства за организация на събития, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, средства за направени дарения.

В мотивите от РБ подчертават също като слабост на сегашната нормативна уредба партиите да водят публичен регистър на дарения, договори с рекламни и социологически агенции, притежавани имоти и сделки с имоти на стойност над 1000 лв., но да няма изискване за публикуване на подробна справка на разходите им.

Във финансовите отчети на партиите, които се проверяват от Сметната палата, също не се съдържа аналитична разбивка на направените разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase