Снимка: БТА

ГЕРБ приема сериозно поканата на РБ за преговори за ново правителство в рамките на този мандат. Партията на Бойко Борисов обаче оценява вероятността за съставянето му като "по-малка", обяви шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

Вчера РБ изненадващо прие третия, последен, мандат за съставяне на кабинет от президента. От Блока обявиха, че ще потърсят среща с ГЕРБ и ще се опитат да променят мнението им да не дават подкрепа за ничие правителство в този парламент. Реформаторите обявиха и че е дават на ГЕРБ да излъчи премиера. 

"Трябва да се отнесем с необходимото политическо уважение към РБ, защото те са третата политическа сила, която получи мандат в опита за съставяне на правителство", каза Цветанов. 

Той съобщи, че РБ и ГЕРБ ще се срещнат в неделя или понеделник. Преди това ГЕРБ щели да обсъдят темата в свои формати - с лидера си на заседание на Изпълнителната комисия, а също и със структурите в страната.

"Реформаторският блок са част от днешното коалиционно правителство и ние сме задължени да се отнесем сериозно и да проведем срещи", каза още шефът на депутатите от ГЕРБ. 

Цветанов обясни, че по правило хипотезата за съставяне на кабинет с третия мандат е по-малко възможна, отколкото с първия и втория. Той припомни, че депутатите от РБ са 23 и групата им не е единна. 

"Но ние ще проведем тези срещи, ще изложим аргументи и ще търсим решение. Не искам да се ангажирам с прогнози, степента на вероятност може би е по-малка, но ние сме длъжни да говорим и да обсъдим всякакви възможни варианти", каза още Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase