Снимка: Архив, Reuters

Цигарите да бъдат скрити от погледите на купувачите, а на местата, където се продават, да има само списъци с марките и цените им. Това искат депутатите от АБВ, които са внесли промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Според хората на Георги Първанов в парламента, самото аранжиране на витрините с цигарите и поставянето им на видно място в магазините създава впечатление, че покупката на цигари е приемлива и също е своеобразна реклама.

"Това прави отказа от тютюнопушене още по-труден", мотивират се те.

За да се избегне стимулирането на спонтанна покупка на цигари на касите на магазините, от АБВ предлага продажбата им да се осъществява чрез списък с марки и цени. 

Отделно техните поправки предвиждат въвеждането и на пълна забрана на рекламирането на цигари.

Според настоящите разпоредби реклами на цигари могат да бъдат излагани на всеки билборд, стига разбира се в тях да не участват лица под 18 години.

Много трудно може да се влияе на младите и все още непропушили колко е вредно тютюнопушенето, след като навсякъде могат да видят усмихнати девойки или артисти в поза, достатъчно характерна и без да е видима цигарата, която показва пушача като успял и щастлив човек, аргументират се още от АБВ.

В мотивите им се посочва също, че сега действащото европейско законодателство създава предпоставки тютюневите компании да се рекламират и по събития в страната. Това най-често се случва под формата на безплатно раздаване на цигари.

Според Световната здравна асоциация тютюнът е единственият законен потребителски продукт, който убива една трета до една втора от своите консуматори, когато се използва точно, както е предвидено от производителя.

Мерките, които бяха въведени от страна на държавата - страшни картинки, на които се виждат последиците от тютюнопушенето, отпечатани по кутиите цигари бяха надхитрени от търговците. Още с първите цигарени кутии със страховитите илюстрации по магазините масово, на цени от по 2 до 10 лв., се продаваха калъфи за цигари, с които илюстрациите да бъдат скрити, мотивират предложенията си от АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase