Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев да забърза процедурата за връчването на третия мандат за съставяне на правителство и час по-скоро да назначи служебен кабинет. Това са поискали по време на срещата на "Дондуков" 2 социалистите, след като червената шефка Корнелия Нинова върна мандата на държавния глава.

Плевнелиев е казал, че вероятно в понеделник ще даде последен шанс на политическа сила, която да опита да излъчи правителство без да се стигне до предсрочни избори.

Още по темата

Дали обаче реформаторите наистина ще вземат мандата и ще опитат да се преборят за управлението в рамките на този парламент, засега остава загадка, защото без подкрепата на ГЕРБ не е възможно да се формира кабинет.

Иначе социалистите смятат, че протакането от страна на президента, не гарантира стабилност, а напротив.

Нинова обясни, че Плевнелиев е информирал социалистите, че е предложил на новоизбрания президент Румен Радев да направят заедно служебен кабинет, но той отказал.

В БСП уважавали решението на Радев, а и като него смятали, че освен, че той по Конституция няма право да участва в този процес, не трябва и да носи политическа отговорност за случващото се в момента.

"Потвърдихме позицията си, че този парламент е с изчерпани ресурси, не може да състави трайно мнозинство и да формира стабилност", коментира Нинова.

Тя упрекна правителство, че макар и в оставка в последния месец възлага обществени поръчки за над 1, 4 млрд. лева, прави кадрови промени и въобще "взема решения, които едно правителство в оставка не би трябвало".

Така че - предсрочни избори и каквато народът реши, призова червената шефка.

Нинова обясни още, че БСП има това голямото предимство и този авторитет да е последователна в това, което говори и прави.

"Още в началото на този парламент обявихме, че ние няма да участваме в правителство. Как сега да кажем на нашите избиратели, че сме готови в този апартамент да управляваме с 38 депутати? Избори, ще представим нашата платформа, ще поискаме да ни гласуват доверие и когато имаме повече депутати може да направим кабинет и да изпълняваме обещаното", обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase