Снимка: БАН

Въпреки че парламентът в крайна сметка не се съобрази с искането на учените и не им отпусна повече средства за следващата година, новият председател на Академията акад. Юлиан Ревалски успя да договори още пари на среща с премиера в оставка Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов.

Още по темата

Правителството ще финансира целево БАН с 8,3 млн. лв. за следващата година, стана ясно след срещата им.

Целевото финансиране ще бъде насочено към млади учени и докторанти, за проекти, свързани с демографската политика, за изучаване на сеизмологичните опасности, за работа на БАН в областта на образованието - проекти, свързани с нови подходи в образованието и квалификацията на учители.

За тази дейност ще бъдат отделени 5,8 млн. лв., поясни акад. Ревалски.

В рамките на 8,3-те милиона Министерството на енергетиката ще финансира целево с 2,5 млн. лв. проекти, свързани с енергийната ефективност, които ще бъдат осигурени по различни фондове, единият от които е Норвежкият, обясни Ревалски.

По думите му той е получил уверение от премиера, че по всички предложени от БАН дейности и одобрени от правителството в оставка, ще се работят с всички следващи правителства, тъй като са полезни за българското общество.

Финансовият министър в оставка Горанов обясни, че става въпрос за целево финансиране на конкретни научни анализи и разработки, а 2 млн. лв. ще бъдат дадени за младите учени и докторанти.

Решението ще бъде фиксирано в нормативен акт на правителството, като целта е да не се превърне в институционално финансиране и да отиде за режийни разходи на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase