Снимка: архив, БулФото

Военноокръжната прокуратура в София е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Изпълнителна агенция "Социални дейности" на Министерството на отбраната за умишлена безстопанственост.

Според обвинението от това е последвало разпиляване на имущество, собственост на министерството, в особено големи размери - около 2 132 000 лв.

Престъплението, за което е образувано разследването, е извършено в периода 2009 г. - юли 2013 г., съобщиха от прокуратурата.Разследването е образувано по материали от извършена проверка от ДАНС.

Установено е, че след проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на Министерството на отбраната, на 12.09.2009 г. е било сключено рамково споразумение между търговско дружество и ИА "Социални дейности". В резултат са сключени договори за доставка и монтаж на обзавеждане на общо 179 ведомствени жилища на обща стойност 3 697 693 лв.

Част от изработеното обзавеждане - за 85 жилища, е монтирано, но за останалите изработени вещи не са предприети действия по приемането от страна на собственика - изпълнителната агенция.

Те са оставени на съхранение в складове на изпълнителя, като стойността им е в размер на 2 886 414,13 лв. Също така на изпълнителя не е била предоставена възможност да монтира изработеното обзавеждане.

Установено е, че длъжностни лица от МО умишлено не са положили необходимите грижи за стопанисването и запазването на обзавеждането в продължение на повече от три години и половина. Освен, че е налице реално неприемане на вещите, бездействието на длъжностните лица е довело до повреждане и унищожаване на голяма част от обзавеждането, което е на обща стойност около 2 132 000 лв. В този размер е и настъпилата щета за Министерството на отбраната.

Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност. Разследването се провежда от екип от военни следователи от ВОП - София.

Министър на отбраната по време на сключването на договора е Николай Младенов (юли 2009 – януари 2010), който е наследен на поста от заместника си Аню Ангелов в първия кабинет на Бойко Борисов. Ангелов пък е министър до подаване на оставка от правителството на Борисов в края на февруари 2013 г.

Впоследствие прокуратурата уточни, че договорите за мебели са сключени от министър Николай Цонев след решение на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase