Снимка: Булфото, архив

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов видя вина за бунта за миграните от центъра за бежанци в Харманли и в политиците, които стоят зад протестите в града.

Националистическите организации застанаха зад два митинга в Харманли с искане за затваряне на лагера заради притеснението на местните от миграните, които се движат сред тях с открити рани и сеят зарази, след като се доказа, че доста от тях имат краста и други заболявания.

Според Цветанов обаче политиците трябва да бъдат много внимателни и диалогични по въпроса с мигрантите. "Може би имаше и провокативни действия, наслагвани във времето като протестите, които се проведоха от дадени политически сили, които размахваха знамената си там, а в момента политиците трябва да са много обрани и да не сме част от провокиране на напрежението между хората в Харманли и бежанците там", коментира той.

Отделно Цветанов обвини в лоша организация и лекарите, които трябваше да прегледат мигрантите, след като лагерът беше поставен под карантина.

"Трябва да се постигне нужната добра координация между институциите, които имат пряко отношение за мерките, които трябва да се предприемат, защото когато затваряме центъра трябваше веднага лекарите да влязат вътре, за да са спокойни бежанците, че затварянето е именно заради това", разкритикува той.

Депутатът смята, че присъствието на премиера в оставка Бойко Борисов в Харманли е довело до успокоение на напрежението в центъра.

Въпреки всичко Цветанов успокои, че към момента няма заплаха от терористични актове у нас по данни на службите.

"Имаме променяща се среда на сигурност, което означава, че трябва да сме много внимателни и бдителни към онова, което се случва около нас", предупреди все пак той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase