Снимка: архив, БТА

Времето на този парламент да въведе мажоритарната избирателна система може и да не стигне. Това съмнение изрази соцлидерката Корнелия Нинова.

Според нея, ако все пак депутатите се захванат сериозно с промените в Изборния кодекс, може и да се справят, но пък в същото време имало твърде много предложения, които трябва да бъдат обсъдени и може би 43-тото Народно събрание няма да успее да приключи с въвеждането на мажоритарната система.

Още по темата

Иначе социалистите ще решат в събота дали ще застанат зад проекта на омбудсмана Мая Манолова, която вчера го адресира до председателя на парламента, защото общественият защитник няма право на законодателна инициатива.

Според Четин Казак от ДПС обаче този парламент въобще не трябва да се занимава с въпроса, защото не му остава повече от два месеца живот.

"Промяната в изборната система трябва да бъде направена с достатъчно време и в спокойна обстановка от парламент, който има стабилно мнозинство", настоя той.

Според него следващият парламент, който направи тази промяна, трябва да има и стабилно разпределение на силите и с дълъг хоризонт.

За Казак вероятността такава система да се случи на предстоящите парламентарни избори е минимална.

"Нека да се концентрираме върху това, което реалистично може да направи това Народно събрание и да оставим на следващото задачата да мисли за сериозни реформи, ако се налага", коментира Четин Казак.

От АБВ също смятат, че оставащите месец-два работа на 43-отто Народно събрание няма да е достатъчно, за да реши прецизно въпросът с мажоритарната избирателна система.

"Няма да има време за приемане на нови изборни правила", коментира Мариана Тодорова.

Тя предупреди, че районирането е много сложно и дори има риск от етническо напрежение в районите със смесено население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase