Снимка: Булфото

Реформаторският блок няма да поема мандат за съставяне на правителство, категорична бе Меглена Кунева, лидер на ДБГ и вицепремиер в оставка в предаването "Седмицата" на Дарик радио.
 
РБ отива на консултациите с президента, за да изясни основните важни въпроси за страната и да се предотврати политическа нестабилност, допълни тя.

Кунева призна, че страната е в сложна ситуация, но парламентът продължава да работи. “За мен това означава и задачата да приеме антикорупционния закон, както и да фиксира приоритетите на българското председателство”, каза Кунева.

На въпрос дали ако има предложение да остане на поста образователен министър, тя би приела, Кунева категорично отрече."Имам политическа сила зад гърба си и с нея участвам в избори", каза лидерът на ДБГ, цитиран от пресофиса на движението.

По думите й РБ е влязъл в управлението с ясна цел и ясно подписано коалиционно споразумение за конкретни реформи и политики. “Ситуацията в Народното събрание беше такава – без ГЕРБ не можеше да се състави правителство, всяка друга конструкция би била нестабилна и краткосрочна. Същото е в сила и сега”, посочи още Кунева.

Тя изрази мнение, че предсрочните избори трябва да се проведат "възможно най-бързо, при възможно най-добрите гаранции за устойчивост". Тя повтори, че във времето до изборите, НС трябва да покаже воля пред гражадните да приеме антикорупционното законодателство, което вече е прието на първо четене в пленарната зала.

Според Кунева няма достатъчно технологично време за подготовка на добро ново изборно законодателство. “РБ ще се опре на фактите, няма да се подведем да говорим в стилистиката на популизма, както по отношение на Великото народно събрание, така и за мажоритарното гласуване”, посочи образователният министър в оставка.

Кунева беше категорична, че моделът, който може да изкара напред личности, е преференциална система без праг, в която хората посочват конкретна личност и те определят мястото й в листата.

Кунева подчерта, че РБ няма да внася предложение за промени в бюджета между двете четения. Тя посочи, че трите приоритета в Бюджет 2017 година - повече средства за отбрана, здравеопазване и образование, са били именно в отговор на реформите в секторите, за които РБ отговаряше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase