Снимка: Булфото, архив

Балканите са стратегически важна част от руските интереси, каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за австрийското издание "Ди Пресе", съобщи БНР.

Според него България е важна за Европа, тъй като е непреодолим фактор в региона и ако някой иска да дестабилизира Европа, ще го направи именно през Балканите.

Плевнелиев отбелязва, че за разлика от положението на силите по време на Студената война, когато се е знаело, че съветските генерали няма да позволят ядрен конфликт, сега не е така.

"Днес президентът Владимир Путин знае много добре какво ние няма да направим, но ние не знаем абсолютно нищо за това, което той ще направи. Съществува една Европа преди и след анексирането на Крим. Никой не е предполагал, че граници в Европа все още могат да бъдат премествани със сила. Русия вече не се спира от правилата, които се отнасяха за Съветския съюз“, подчертава Плевнелиев.

По думите му тази нова фаза е също толкова опасна, колкото и Студената война.

"Напълно наясно съм, че Путин вижда ЕС като противник и ще се опита да го отслаби", смята той.

Според Плевнелиев начините на Русия за дестабилизиране включват различни методи от пропаганда до финансиране на враждебни спрямо ЕС ултранационалисти и леви екстремисти.

"Това важи и за България. Много противници на ЕС получават финансова помощ от Русия", твърди той.

Президентът коментира и отношенията на Турция с ЕС, отчитайки важността на спазването на човешките права. Въпреки това обаче според него спирането на преговорите за членство не е вариант.

"Трябва да гледаме на Турция като на партньор в миграционната криза. Затварянето на Европа като крепост от средновековието не е решение... Турция е регионална сила, чието развитие трябва да бъде следено в дългосрочен план", смята Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase