Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Чака ни почти сигурна победа на червен президент и предсрочни парламентарни избори. За това предупреди съпартийците си от разширения състав на Изпълнителния съвет на ДСБ лидерът им Радан Кънев.

Още по темата

Според него, ако се премине изцяло на мажоритарен вот, какъвто въпрос имаше в референдума, "2400 ганьовци ще се хвърлят да си платят 240 мажоритарни места в парламента".

"Мажоритарен вот без партийно финансиране означава всяка мутра да си търси кой ще бъде нейният депутат и пълна зависимост на партиите от пари, които идват от чужбина. Ще се окаже, че българският парламент е лесна и евтина хапка за чужди сили, ако решат да се намесят в българската политика", коментира той. 

Тъмносиният лидер смята, че противопоставянето на това, което идва, не е просто противопоставяне на, за него, фалшивия балотаж ГЕРБ-БСП, а на заплахата, че българското Народно събрание ще е по-корумпирано и зависимо.

Според него развръзката от първия тур на президентските избори е можело да бъде съвсем друга, ако премиерът Бойко Борисов не е отхвърлил протегната от ДСБ ръка.

А подкрепата, която е търсила Цачева, след миналата неделя на "Раковски"134 е: "Добър ден, заповядвам ви да ме подкрепите; "Добър ден, подчиняваме се".

Радан Кънев обяви, че не е получавал писмо от Жозеф Дол, председател на ЕНП, в който да го призова Цачева да бъде подкрепена.

Той обвини Цецка Цачева, че не е отговорила на въпросите на кандидата на РБ за президент, който отпадна след първия тур, Трайчо Трайков, особено за съдебната реформа, което е можело да й спечели гласовете на стотици хиляди избиратели.

"Разделителната линия в РБ не са Цачева и Борисов, а отношението към властта, довело до масовия протестен вот, обобщи още в изказването си Радан Кънев", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase