Снимка: БТА

Лични емоции белязаха президентския дебат между Румен Радев и Цецка Цачева по БНТ. В неделя двамата ще се явят на балотаж.

Още по темата
Видимо развълнувана, Цачева обяви, че е внучка на Иван Цачев, който е с изпълнена смъртна присъда през 1952 г.

Родителите й крили това от нея и сестра й и тя научила след промените, когато й разказали негови съратници.

"Не ме харесват, не съм красива, не съм толкова млада, правиха разследване за дипломата ми, доволна съм поне, че никой не прави разследване за връзките ми с корупционни практики, но да нарекат мен лява, ляв кандидат...", продължи тя.

Цачева заяви, че иска прошка от баща си, защото е обещала на смъртния му одър да не споделя това.

Според нея трябва да спрем с тези разделителни линии и да търсим начина, по който да живеем заедно. Цачева силно се развълнува от споделеното и дори се разплака.

Радев й изказа съболезнования, но посочи, че министрите в последните дни са се "юрнали" да разединяват нацията.

Цачева допълни, че са я упреквали, че е водила толерантна кампания и не е отговаряла на нападките." Аз съм една обикновена българска жена, една българска майка. Да, има хора, които не ме харесват, да, годините ми не са в първа младост, къде ли не ме разследваха, всички бяха срещу мен", продължи тя. Цачева допълни, че е много търпелив човек и може да прощава, но пределът е минат.

И двамата не сме първа младост, призна и Радев.

Кандидатите споделиха и с какво ще им е най-трудно да се разделят, ако станат президенти. Радев каза, че най-трудно ще му бъде да се раздели със свободата да се движи спокойно сам сред хората.

Не бих се лишила от моите приятели и близки, заяви Цачева.

По темата "футбол" двамата обявиха, че са от националния отбор, но все пак Радев призна, че симпатизира на ЦСКА. Заради кампанията кандидат-президентите в момента не четат книги.

Ето и финалните послания на кандидатите за "Дондуков" 2 в дебата.

Румен Радев: "Мисля, че ние вървим към бъдещето обърнати назад. И крачейки гърбом, ние на всяка крачка се спъваме. Време е да се обърнем напред и да гледаме смело към бъдещето, крачейки напред. Време е да се обединим. Време е да престанем да се разделяме. Преди пет години президентът беше посочен от ГЕРБ. Резултата го видяхме. Нека този път не правим тази грешка. Нека този път българските граждани да изберат сами, затова ги призовавам, за да имаме наистина самостоятелен, независим президент. Президент, който да бъде лидер и да се е доказал в сложна обстановка, че може да взема решения, да носи отговорност в името на България".

Цецка Цачева: "Конфуций е казал, че ако стоиш дълго на пръсти, падаш, така е и с политиците. Така е и с политиците тогава, когато не си истински, когато не си себе си, няма как дълго време да заблудиш гражданите. Аз тръгвам към президентската институция с експертизата, която имам като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта си и решимостта си да не се отказвам, когато за момента има непреодолими препятствия, когато не мога веднага да постигна своята цел. Много важното, на което държа, че България трябва да спазва посоката си, трябва да останем в Европа, защото и Европа е в България. Трябва да работим за демократичните ценности, за свободите, които имаме, защото те не са даденост и много лесно биха могли да бъдат отклонени. Това е отговорността ни в избора, който ще направим в неделя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase