Снимка: БТА

Очевидно високата подкрепа на ген. Румен Радев на изборите е своеобразен протестен вот към управляващото мнозинство.

Още по темата
Така вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира резултатите от първия тур на изборите и посочи, че е изненадана от тях.

"Имаме основание да чуем гласа на гражданите. Има недоволство и то се изразява в подкрепа на ген. Радев", коментира Бъчварова, цитирана от БТА.

Според нея обаче е възможна промяна на резултатите, защото може да има по-висока активност на втория тур. Освен това е важно как ще гласуват всички избиратели, които са дали гласа си за кандидати, различни от Цачева и Радев.

"Ако има оставка на правителството, това ще е най-високото ниво на поемане на отговорност. Надявам се уклонът към ген. Радев да не е заради ксенофобия и нагнетени страхове", коментира Бъчварова. Като социолог обаче тя очаквала такъв резултат, защото при увеличаване на избирателната активност пластовете се разместват.

Бъчварова беше категорична, че ГЕРБ не е купувала гласове. Тя допълни, че изборите са преминали в спокойна обстановка и за гарантирането на сигурността на балотажа ще бъдат взети същите мерки, каквито и на първия тур.

"Много е трудно дистанционно да се организират избори в чужбина, както и да се предвиди колко човека ще гласуват. Надявам се за втория тур да има по-добра организация на вота зад граница", обясни министърът.

Тя присъства на тържеството на Националната полиция, която днес чества своя празник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase