Архив: Булфото

Проект за промени в Закона за храните предвижда задължение за магазините да продават определено количество български стоки от основните продукти.

Целта е да се гарантира интереса на българските земеделски стопани от нелоялни търговски практики на пазара. 

Вносител на проекта са депутати от БСП, начело с лидерката им Корнелия Нинова. 

Те предлагат в закона да се създаде нов текст, който да задължи магазините с годишен оборот над 2 млн. лв. да предлагат определено количество пресни плодови и зеленчуци, мляко, месо и спиртни напитки, произведени в България. 

Задължителното количество ще се определя в зависимост от стокооборота на магазина, но проектът въвежда минимален брой. 

За пресните плодове и зеленчуци се предлага той да е минимум 51% от продаваните в сезона на тяхното производство и минимум 30% - извън сезона. 

Мляко и млечни продукти - минимум 70%, произведени в България. При месото и месните продукти, без пилешкото, процентът на родните стоки от продуктите на щанда трябва да е най-малко 25 на сто. Пилешкото месо и продукти от него - минимум 50% произведени в България, а вино и спиртни напитки - най-малко 75% българско производство от асортимента в магазина. 

За неизпълнение на това задължение социалистите са предвидили наказание - имуществена санкция до 10 на сто от годишния оборот от продуктите в групата, за която е хванато нарушението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase