Снимка: архив, Булфото

Земеделският министър Десислава Танева обвини БСП в лъжа и манипулации заради предстоящата предизборна кампания.

Причината за това стана обвинението на соцлидерката Корнелия Нинова, която показа фактури за доставка на плодове и млечни продукти в училищата от фирми, според които доставните цени са доста по-високи от пазарните.

"Всяка фактура извадена и показана е извън контекста на общите правила за прилагане на програмите за училищен плод и за училищно мляко", отсече Танева.

Тя увери, че през тази година ще се направи промяна на ценообразуването и доставките на плодове, зеленчуци и млечни продукти, като очакванията са, че те ще поевтинеят.

"Ще се изменят правилата за цена на продукт, за транспорт и логистика и пределната цена ще падне", увери Танева.

Иначе двете схеми – училищен плод и училищно мляко, се прилагат от 2010 г. по едни и същи правила.

Единствените промени, които са направени от ГЕРБ, са били условията - продуктите да са по БДС и да са от местни производителите.

"13 млн. лева годишно е бюджетът на програмата за училищен плод, 6 млн. за училищно мляко. Пределната стойност на порция плодове или зеленчуци е 0, 67 лв., а на млечни продукти - 0, 63 лв., но според различния грамаж, цената е различна и това е нормално", каза още Танева.

Шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов допълни, че цените не са за 100 гр., защото порциите са различни – кашкавалът е 30 гр., киселото мляко е 200 гр., плодовете и зеленчуците са от 100 до 160 гр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase