Даниел Митов. Снимка: БТА, архив

Външният министър Даниел Митов не смята, че последната реакция на Русия към кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН, означава, че Москва ще наложи вето на избора й. 

Снощи Русия е поискала разяснение за сменената номинация на България, което според Митов е техническо доуточняване, а не възражение.

Още по темата

В отговор на него Съветът за сигурност решил да разпространи писмото на премиера Бойко Борисов за сменената кандидатура до всички държави-членки на ООН.  

"По този начин Кристалина Георгиева става официално единствената номинация на Република България за този пост", обясни външният министър. 

Той поясни, че единствена номинация означава, че българското правителство е отменило решението си за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият ни кандидат е Кристалина Георгиева. 

Според Митов това, че две българки ще се състезават в битката, не е прецедент. Такъв случай имало и в първите години на ООН, когато е имало двама претенденти от Норвегия и единият е спечелил. 

"Ние бяхме длъжни да дадем на източноевропейската група и на България сериозен кандидат. Взехме тежко решение, което не е спонтанно. Това е суверенно право и решение на българското правителство. Смятаме, че Георгиева има големи шансове да е сред сериозните претенденти", каза още външният министър. 

Според него аргументите на БСП да иска вот на недоверие заради сменената номинация са изключително слаби. Митов е убеден, че социалистите критикуват предизборно. 

"Ще работим с всички сили, за да съберем максимална подкрепа от Източноевропейската група, за да се представи г-жа Георгиева добре на изслушването", каза още Митов. 

Той припомни, че състезанието за нея започва сега и не може да се очаква още първите резултати да са бомбастични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase