Снимка: архив "Булфото"
Лидерът на ДОСТ Лютви Местан поиска от Кристалина Георгиева да не мълчи за окупацията на Крим от Русия и да излезе с план за деокупацията му.
 
"Тя трябва доблестно да оповести както своята позиция, така и свой проект за деокупация. Продължаващото й мълчание ще породи съмнение, че ако Ирина Бокова е неприкритата руска кандидатура, Кристалина Георгиева би се оказала прикритата кандидатура на Кремъл", пише той в свой анализ, посветен на горещата интрига за българския кандидат за шеф на ООН.
 
"Дилемата Бокова – Георгиева не е плакатен идеологически сблъсък, а е геополитически стратегически избор на личност – носител на консенсусен проект за разрешаване на световните конфликти", се казва в документа.
 
В него Местан прави обзор на отношенията между Русия и Запада, разклащането на световния ред и изчезващата роля на ООН в решаването на конфликтите с примери от победата над нацизма, през "Пустинна буря" до окупацията на Крим. 
 
Лидерът на ДОСТ припомня, че за първа година на този 9 май, когато се препотвърждава консенсуса срещу нацизма, на трибуната на Червения площад Путин е останал без компанията на канцлера на Германия.
 
"Отсъствието на западни държавници бе израз на осъждане на руската агресия срещу Украйна и окупирането на автономна република Крим", пише Местан. 
 
Според него не за първи път международните отношения след края на Втората световна война се поставят на изпитание. Сега обаче разклащането и дестабилизацията на световния ред били особено драматични, тъй като в тях се оглеждало огромното безсилие на ООН и неговия Съвет за сигурност "да играят ролята на коректив, гарант и генератор на стабилност, сигурност и правовост в международните отношения". 
 
Местан смята, че една от причините за това е двойната роля на Москва – от една страна Русия е ключов фактор в ООН, призван да брани териториалната цялост на държавите, а от друга е агресор.
 
Лидерът на ДОСТ смята, че новият генерален секретар трябва да върне ключовата роля на ООН.
 
"На мен като евроатлантик ми импонира защитата на Кристалина Георгиева от евроатлантически позиции и естествено съм категоричен, че най-лошата услуга, която може да се направи на Ирина Бокова, е точно Георги Първанов, Корнелия Нинова, Румен Петков, ДПС да й бъдат защитници и ментори, защото я проявяват като неприкрита руска кандидатура", пише Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase