Снимка: Архив, Reuters

Със спор започна първият работен ден на депутатите тази седмица. Причина за това стана предвиденото обсъждане през тази седмица на т.нар. Закон за бурките, който беше приет на първо четене с голямо мнозинство. Очаквано от ДПС поискаха законът да не бъде разглеждан.

Според Тунджер Кърджалиев в една предизборна кампания, каквато предстои, приемането на такъв тип закони, които водят до дискриминация на религиозно естество и "нездрави сили, които внасят ксенофобски настроения", не е удачно.

"България е едва третата страна, която ще приеме такъв закон. Питаме какво налага и защо трябва и ние да го приемем, защото този закон не ползва никого", настоя той.

"Всеки законодателен орган на държава трябва да протектира своето население от евентуални реваншистки и назидателни амбиции на хора, които тълкуват този тип закони като дискриминация и угнетение на религиозните свободи", допълни още депутатът от ДПС.

Според него българското общество ще бъде уязвено от закон като този за забраната на носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Очаквано изказването му предизвика реакцията на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, един от основните автори на закона.

"Ако не искате тази тема да се използва предизборно, не би трябвало да я поставяте сега", скочи той.

Според него от ДПС не могат за защитават верската ориентация на избирателите си, защото това е работа на главното мюфтийство, което няма възражения срещу забраната за носенето на бурки.

"Така че не се правете на по-праведен от ходжата и Аллах", призова Симеонов Кърджалиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase