Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

Изборите за руската Държавна Дума показаха огромен и особено тревожен дефицит на евроатлантически рефлекси у българските политици. Това се казва в анализ на председателя на партията ДОСТ Лютви Местан, който изтъква критерия за атлантическата идентичност и настоява за прилагането му и към кандидатите за президент на България.

Местан уточнява, че не става въпрос "за изборите за руската Държавна Дума в цялост (това е вътрешен проблем на Русия и на руския избирател), а за това, че с провеждането на руски избори в чужда, окупирана територия, Кремъл отново се подигра с принципите на международното право. Това е големият ценностен геополитически проблем, пред който са изправени атлантическият свят, ЕС и всяка една отделна държава – член на НАТО и ЕС", посочва лидерът на ДОСТ.

Още по темата

"Второ денонощие след изборите уж натовските български партии гробовно и раболепно мълчат пред арогантната демонстрация на Москва, че "Крим завинаги е техен". За Крим и за руските избори в Крим не може да се мълчи. Всяка партия и всеки кандидат за президент следва да отговори на въпроса признава ли за законни руските избори в украински Крим", призовава Местан.

Той заявява, че единствено неговата партия ДОСТ е заявила категорична позиция, че тези избори са незаконни и евроатлантическият свят не може да ги признае.

"Кандидат за президент, който не осъди руското посегателство върху Крим, не може да се нарича евроатлантик. Крим сваля маските и се явява ценностният водораздел между декларативен и реален евроатлантизъм", категоричен е Местан.

Според него мълчанието за изборите в Крим е заменено с коментари "във връзка с арогантното изказване на новоизбрания депутат в Руската Дума от президентската партия "Единна Русия" Пьотър Толстой".

Местан е категоричен, че това изказване трябва да се осъди от всяка българска партия и всеки български гражданин.

"То освен антибългарско е и антиевропейско, защото Русия не просто "ще изкупи цяла България", но настоява ЕС да се откаже от приемането на страни, които са в "зоната на руския национален интерес", посочва лидерът на ДОСТ. Според него Пьотър Толстой се явява говорител на руската имперска политика.

Предложената Концепция за разширяване на ЕС към Западните Балкани, Украйна и Турция Местан оценява като най-адекватната защита на евроатлантизма от руските имперски интереси и наред с това е най-адекватният отговор на тежката геополитическа криза.

С лесното говорене за Толстой българските партии и политици си намериха претекст да избягат от трудното и неудобно за тях говорене за Крим и за бъдещето на ЕС и НАТО, оценява Местан.

"Крим, господа, Крим днес е будната съвест на евроатлантизма. А българските политици – леви, десни и ДПС, спят. Събудете се!", заключава лидерът на ДОСТ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase