Снимка: МС

БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов в НС, по време на което той да даде подробности за скандала около българския кандидат за шеф на ООН.  

Напрежението около номинацията на България избухна през уикенда, когато Русия обяви, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е искала подкрепа от руското ръководство за друг кандидат от България, а от Берлин отвърнаха, че това е лъжа.

Още по темата

Вчера Борисов обяви подкрепа за българския кандидат Ирина Бокова, но само до 26 септември. За след това позицията на България щяла да зависи от подкрепата за Бокова при поредното гласуване.  

"Ние българските депутати искаме да чуем какви мерки ще предприеме България, за да докаже, че все още сме суверенна държава", каза депутатът Кристиян Вигенин.

"Кой опита да подмени кандидатурата, какво направи правителството за българската кандидатура, защо премиерът позволи един еврокомисар, излъчен от него, да подкопава кандидатурата на България“, попита още бившият външен министър.  

Според Вигенин скандалът е показал добре организирана кампания, в която са участвали български политици, депутати, чужди лидери и други.  

Мнозинство в парламента обаче гласува против изслушването на Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase