Снимка: архив Reuters

БСП се ядоса, че премиерът Бойко Борисов няма да участва в блиц контрола, който според правилника на парламента се провежда всяка първа сряда на месеца. Тогава на актуални депутатски въпроси трябва да отговарят министър-председателят и вицетата му.

Борисов обаче не е участвал в контрол от доста време, като се има предвид и лятната ваканция на депутатите, а пък социалистите специално поискаха той да бъде изслушан за разговорите му в Анкара и дори го обвиниха, че Турция рекетира ЕС, а пък говорител на този рекет и именно Борисов.

Предложението на БСП обаче не беше прието от мнозинството в парламента през миналата седмица и така премиерът не се отчете пред социалистите.

Така че днес те го чакаха с нетърпение, за да го питат за срещите в Анкара, за газовия хъб "Балкан", за проблема с мигрантите и не скриха разочарованието си, че пак го няма.

"Стана практика вече Борисов да не изпълнява задълженията си по Конституция пред народните представители. Извинението му, че днес има международна среда не е приемливо, защото той е длъжен да изпълнява задължението си да участва в блиц контрола и ние ще проверим внимателно каква е тази среща и какво е наложило той да искане неизвинено отсъствие днес", отсече Румен Гечев от левицата.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче му отговори, че организацията на една международна среща предполага участие на няколко страни и е напълно естествено времето, в което ще се проведе, да е съобразено с възможностите на всички.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase