Снимка: архив "Булфото"
Бежанския натиск, кризата в Украйна и нарастващата опасност за терористични атаки са заплахите пред националната сигурност на България. Това се казва в Доклада за състоянието на националната сигурност на страната, през 2015 година.
 
В документа е записано, че през миналата година предизвикателствата и заплахите произтичат основно от войната в Сирия и от нестабилността в други региони на света и някои страни от Африка.
 
Докладът посочва, че тези събития са генерирали бежанския и миграционен натиск към страните от Европейския съюз.
Още по темата
 
Заплахи за България представляват и кризата в Украйна и промяната на стратегическата среда за сигурност в Европа и в частност Черноморския регион.
 
Документът бе приет от депутатите след кратки дебати.
 
"Най-големият риск за страната ни е функционирането на институциите ни", обяви по време на тях соцдепутатът Жельо Бойчев. Той разкритикува доклада, защото бил изпразнен от съдържание, в него имало "безсмислици и противоречия", както и взаимно изключващите се заключения и констатации.
 
Ген. Михо Михов от АБВ също подложи на критики документа. Според него той не съдържал аналитичност в дълбочина, липсвал и раздел, пряко засягащ външната политика.
 
Янко Янков от ДПС призова да се осигури необходимият финансов ресурс за сигурността на България. Ако това не станело, съществуването на държавата било застрашено.
 
Янков призова да се осигури необходимата подкрепа на премиера Бойко Борисов за справянето със заплахите, свързани с бежанския поток. Той предупреди, че една много сериозна бежанска инвазия може да постави държавата на изпитание, което да я разруши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase