Снимка: Булфото, архив

България няма да приема мигранти от Западна Европа. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в сливенското село Мечкарево, предаде "Фокус".

"България разполага с близо 13 млн. лв. във фискалния си резерв за опазване на границите си. Възложил съм на финансовия и на военния министър да мислят как биха могли да се използват по-рационално сухопътните ни сили, заедно с вътрешните ни войски. Защото в момента плащаме на 20 000 души и би могло да ги използваме по-рационално особено по гръцката граница", допълни премиерът. Той обясни, че в момента мигрантите, които биват залавяни във вътрешността на страната, казват, че влизат през Турция, тъй като официално не можем да ги върнем, а всъщност влизат през Гърция.

Залавяните мигранти вече не са в големи групи, минават границата по трима-четирима,с изключение на афганистанците, които обикновено са по 50-60 човека и те създават и най-много проблеми в момента. "Ние искаме от ЕС да спазват своите ангажименти. Обърнах се към моите колеги, че все пак не трябва да забравяме, че кохезионните фондове, че европейската солидарност не е само в парите, които се дават за тези страни и трябва по-умерен тон", каза още Бойко Борисов.

Той съобщи, че оградата по турската граница вероятно ще е готова през следващата седмица. "Аз зададох въпроса: "Ако дойдат 100-200 хиляди на оградата ни с Турция и ние ги спрем и те почнат да гинат по оградата, дали тогава неправителствените организации, дали самата Европа няма да се обърне срещу България?", посочи Борисов. Той допълни, че категорично е заявил на своите колеги, че България няма да приема мигранти от Западна Европа.

"Някой, ако си мисли, че от Австрия, от Унгария, от Германия ще ни връща по 20 или по 30 хиляди, при положение, че нямат споразумение и реадмисия към Турция, че аз ще приема тези самолети. Казах им в прав текст: "Как си ме представяте – чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци? Просто няма да пусна самолетите да дойдат". Така че, където трябва категоричност, ние сме я заявили",подчерта премиерът, като добави, че в същото време този тон, тези ултимативни действия от една или друга държава не работят за обединена Европа.

"И особено държавите от Източна Европа трябва да се замислим малко върху тона", каза премиерът. Бойко Борисов изтъкна, че ЕС е най-демократичната организация - един глас може да спре всичко, затова се надява да се намери разумният тон и в диалог да се направят следващите стъпки, за да работи споразумението.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase