Снимка: Reuters, архив

Американски самолети ще охраняват въздушното ни пространство съвместно с родните ВВС в периода 9-16 септември. Това обяви военният министър Николай Ненчев пред журналисти в МС.

Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от нашите партньори от НАТО, разясни още той. Двата F-15 идват изцяло на разноски на САЩ.

Министърът съобщи, че като командир на ВВС на мястото на подалия рапорт за напускане ген. Румен Радев, Министерският съвет предлага на президента военния ни аташе в САЩ ген. Стойков.

Ненчев коментира, че се надява ген. Радев да подкрепи съвместната мисия, за която няма да дължим нищо.

Миналата седмица бившият вече шеф на ВВС изрази опасения, че единствени ще плащаме немалко за това.
Ненчев каза още, че очаква ген. Цанко Стойков да поеме ръководството на ВВС в началото на следващия месец.

На въпрос предвидена ли е възможност за повторение на съвместния Air Policing, той отговори, че за момента не.

"Ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия, разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят", увери отново министърът. По думите му в резултат на подписания договор с Полша през ноември ще получим последните два двигателя за тези самолети от общо шест.

"Ще имаме още три изправни МиГ-29 и въз основа на решение на Министерския съвет бяха отпуснати 69 млн., с които, чрез обществена поръчка, ние ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МиГ-29 или общо пет допълнителни самолета ще имаме в рамките на тази година", обясни той.

Ненчев уточни, че вариантът за съвместен Air Policing с Полша не е отпаднал, но предстоят допълнителни разговори по темата.

Министърът се надява първите нови 8 изтребителя България да има в края на 2018 година, началото на 2019 г., за което са предвидени над 1.5 млрд. лева в бюджетите за следващите години.

В отговор на въпрос Ненчев увери, че няма извънредна ситуация, нито разполага с информация за предстояща, не се налага и актуализиране на планове за реакции при извънредни ситуации.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase