Абдуллах Бююк. Снимка: "Сега"

Няма нарушение на закона – това каза Божидар Димитров по повод предаването на Абдуллах Бююк от българските власти на Турция тази седмица.

За Бююк Анкара твърди, че е близък съратник на Гюлен и финансист на неговата организация, която Ердоган и неговото управление нарича терористична и която вини за опита за преврат през юли. Предаването на Бююк на турските власти предизвика дискусии у нас доколко законно е станало това.

Божидар Димитров обясни, че тъй като не е юрист, се е консултирал с висококвалифицирани юристи дали има нарушение на закона. Не няма нарушение, включително и на Конституцията, заяви Димитров пред Нова телевизия.
 
"Въпросният Бююк обижда моята страна, когато не се регистрира тук. Той няма никаква регистрация, пребивава нелегално в България, кой знае с какво се занимава", коментира Димитров.

Още по темата

"Бююк е ислямист, защото Гюлен, неговият тартор, е ислямист, също като Ердоган. Мечтае за вселенска ислямска държава, първоначално в Турция, после в целия свят. Това е същността на ислямската доктрина. Това не е религия, това е политическа доктрина", смята Димитров.
 
Според него Бююк е нарушил българския закон.
 
"Бююк е много богат. Познавам такива хора, те нарушават българските закони. Той го е нарушил жестоко. Казват с презрение за България: „Български чиновник, с моите пари мога да купя който си искам български чиновник”. Е, не винаги може. Както видяхте, хванахме го за ушите и го изхвърлихме. Това трябва да бъде съдбата на всички такива", коментира Димитров.
 
Той критикува и протестиращите срещу предаването на Абдуллах Бююк на турските власти.
 
"Обърнахте ли внимание кой протестира – адвокати, които се занимават с дела в Страсбург. И трима юнаци от „Протестна мрежа”, некъпани от една седмица, с мазни коси, със саморъчно написани лозунги. Знам как стават тези протести – срещу 40 лева", каза Димитров.
 
Според бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов обаче нещата не стоят така. Първо, не ставало ясно дали Бююк е екстрадиран, експулсиран или депортиран.
 
"Когато говорим за депортация, това е един от мотивите, които властите посочиха – че няма валидни документи, няма основание да пребивава у нас. Експулсиране обаче значи, че става въпрос за лице, което е заплаха за нашата национална сигурност. Тази оценка за тази заплаха може да се вземе само от един компетентен орган, това е ДАНС. И то не целия ДАНС, а там е контраразузнаването", обясни Георги Димов. Сега по думите му има нещо като депортиране и експулсиране.
 
„Нарушено е върховенството на закона. Има решения на две съдебни инстанции. По Конституция над съда няма никой. Иначе не сме правова държава”, коментира Димов.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase