Снимка: Reuters

Терорът, покосил Франция, жителите и гостите на Ница, при който има и пострадал български гражданин, е симптом за неспособността на Европейския съюз да противодейства на ислямския тероризъм, ширещ се на територията на Европа.

Още по темата

ВМРО настоява българската държава да осъзнае опасността, надвиснала не само над Западна Европа, но и над страната ни, посочат воеводите в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Криминализиране на проповядването и разпространението на радикален ислям, забрана за закриване на лица на обществени места и въвеждане на задължителна наборна военна служба са лесно приложими мерки, чрез които да отговорим превантивно на заплахата от тероризъм, посочва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, съвносител на изброените законови промени.

"За пореден път световните лидери изразиха лицемерна съпричастност с трагедията, обещават единство, подкрепа и решителност. Фактът обаче е, че това е третият голям терористичен акт във Франция от началото на 2015 г., а в Белгия ислямски терористи също отнеха невинни човешки животи, а "великите сили" остават бездейни наблюдатели на окървавяването на Стария континент и се задоволяват с изказване на съболезнования и заклеймяване на подобни деяния", се посочва в съобщението.

Според ВМРО е видно, че без създаване на собствени военни сили Европа не е фактор, който се ползва с респект сред целящите разрушаването на европейската, християнска, демократична цивилизация.

Когато през 2013 г. ВМРО настояваше за адекватна на опасността защита на държавната граница, партията бе обвинена в популизъм и ксенофобия. След като бе изградено защитно съоръжение на границата ни с Турция, незаконно преминаващият поток мигранти от Близкия Изток и Африка значително намаля и стана ясно, че това е било в интерес на националната сигурност, отбелязват от ВМРО.

В настоящия момент Министерският съвет и Народното събрание отново трябва да проявят отговорност и готовност да защитят правовия ред в страната и живота на българските граждани. Това се налага не само заради кървавите примери във Франция и Белгия, но и от реалностите в кв. "Изток" в Пазарджик.

Защото имамите от Пазарджик са съдени не за нещо друго, а за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на "Ислямска държава". И не е тайна за никого по какъв начин ИД налага идеологията си, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase