Снимка: БТА, архив

След кървавия атентат във френския град Ница, при който загинаха над 80 души, депутатите призоваха Европа да се концентрира върху сигурността, защото заплаха номер едно за страните от стария континент сега е тероризмът.

Пряка заплаха за България от терористични актове няма, но Европа трябва да спре с либералната си политика, смята съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Още по темата

"Няма как да не кажем, че западното общество е много неподготвено, то е сериозно сегрегирано", коментира той.

Според него това трагично събитие показва грозното, уродливо лице на тероризма и на сбърканото служене на исляма.

"Европа трябва да спре с тая сбъркана политика на мултикултурализъм, либерализъм и псевдодемокрация. Трябва най-сетне да се преодолее това робуване на либерални шаблони и да погледне сериозно на вътрешните си проблеми", коментира Симеонов.

Той смята, че едва ли атентатите в Европа ще спрат, ако се преодолеят военните конфликти в Източна Европа, защото по правило атентаторите винаги са с гражданство на страни от ЕС от няколко поколения.

Патриотът настоя, че у нас няма пряка заплаха, защото българското общество е толерантно и в доста по-висока степен е приобщило различните етноси за разлика от западните държави, които години наред са провеждали "лицемерна, двулична политика по отношение на расите".

Лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев е убеден, че нито страната, нито датата са избрани случайно.

"Това е политическа атака срещу свободата и ако имаме нещо, което да отбраняваме с всички сили, това е свободата да бъдем част от Европа и да живеем без насилие, сигурността е обща тема и това трябва да го разбере Европа“, коментира той.

Реформаторът призова за повече сътрудничество между страните в ЕС в борбата срещу тероризма.

"Има един национален егоизъм при споделяне на информация на службите, а не може да си единно пространство на движение на хора, на пари, а да не си единно пространство на сигурност", упрекна той.

Кънев смята, че независимо, че Великобритания взе решение да напусне ЕС, страната трябва да остане част от зоната за обща сигурност, защото нейните служби разполагат с много информация.

Михо Михов от АБВ смята, че тероризмът в момента е заплахата за Европа и това трябва ясно да се каже.

"Редно е да преподредим заплахите за Европа и да ги поставим в диагноза, че най-голямата заплаха е тероризмът, което изисква политическа оценка и твърди мерки. Урбанизацията на Европа, която се засилва, също е причина и строителите на ЕС ще трябва да преоценят критериите за приемането на нови членове", отбеляза Михов.

Той смята, че България не е закъсняла с предприемането на мерки, а законът за тероризма се приема навреме.

Според Валентин Радев от ГЕРБ най-голямата опасност особено при нас са спящите клетки.

"Кой знае къде цъкат такива бомби, така че ограничаването на правата ни в Закона за тероризма е цената, която ще платим за нашата сигурност", коментира той.

Янко Янков от ДПС предупреди, че светът започва да генерира много сериозно противопоставяне, а зад него стоят основно икономически интереси.

"За съжаление се използва религията като най-ефективна форма на противопоставяне. Радикалният ислям е политика, той не е религията, но това масово движение на хора заедно с тези, които наистина имат нужда, се използва, за да да влязат и хора, които обслужват съвсем други интереси, които генерират престъпност", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase