Снимка: БТА, архив

България уважава волята на британските граждани, но ще акцентира върху необходимостта ЕС да демонстрира сила, единство и прагматизъм и да вземе навременни и адекватни решения за последващи действия. Това е позицията на страната ни, одобрена от правителството, за участие в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре в Брюксел.

Още по темата

Основна точка за дискусия по време на заседанието ще бъде резултатът от референдума в Обединеното Кралство за членство в ЕС, който се проведе на 23 юни. България ще бъде представлявана на Съвета от премиера Бойко Борисов.

Позицията ни е и че не бива да се допуска период на несигурност, който може да има сериозни политически и икономически последствия.

Заседанието на Европейския съвет ще бъде посветено още на въпроси, свързани с миграцията, работните места, растежа и инвестициите, външните отношения.

България ще изрази загриженост, че въпреки предварително обявеното за 1 юни 2016 г. влизане в сила на
Споразумението за реадмисия ЕС - Турция по отношение граждани на трети страни, Турция отказва приемането на такива лица, влезли от нейна територия на територията на България.

Страната ни ще подкрепи предложението на Европейската комисия относно установяването на нова рамка за партньорство с трети държави за по-добро управление на миграцията и осъществяването на сътрудничество под формата на специално адаптирани пактове.

В рамките на дискусията в частта външни отношения държавните и правителствени ръководители ще бъдат запознати с новата Европейска глобална стратегия за външна политика и сигурност и ще обсъдят отношенията между ЕС и НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase